Acupunctuur & Ooracupunctuur

Acupunctuur is een van de oudste geneeswijzen in China, zelfs ouder dan de Chinese kruidengeneeskunde. De World Health Organisation (WHO) omschrijft aandoeningen die met succes door acupunctuur behandeld kunnen worden, zoals: pijn in de onderrug, artritis, migraine, ischias, tennisarm, chronisch vermoeidheidssyndroom, hooikoorts, depressie, slaapstoornissen, aangezichtspijn (inclusief craniomandibulaire stoornissen) , enz.

Door ons lichaam lopen 12 hoofdmeridianen en 8 extra meridianen. Elk met meerdere acupressuurpunten. Zij zijn de kanalen die qi (energie) transporteren. Blokkades in de meridianen kunnen tot gezondheidsklachten leiden. Het stimuleren van de acupressuurpunten kan de bloedsomloop en de energiestroom verbeteren, en het herstel van de innerlijke balans tussen de zang-fu organen bevorderen.

Wat kunt u verwachten van acupunctuur?
Alle naalden worden gesteriliseerd voor eenmalig gebruik. Als de naalden de acupressuurpunten raken, voelt u wellicht een tinteling, een kleine zwelling en soms een lichte elektrische schok. Dit toont aan, dat de juiste plaats in uw lichaam is gevonden.

Een acupunctuursessie duurt ongeveer 35 minuten, als voor- en achterzijde van het lichaam behandeld moeten worden ongeveer 50 tot 60 minuten. Het hangt af van de specifieke omstandigheden van elk individu. De acupuncturist beslist na het stellen van een diagnose wat de beste manier van behandelen is, want iedereen is anders.

Hoeveel sessies zijn nodig?
Dat hangt af van de individuele omstandigheden en specifieke klachten. Het kan variëren van 3 tot 20 keer, met intervallen van 3 of 4 dagen, elke week of eenmaal per twee weken. Bij chronische problemen duurt de behandeling meestal langer.

Vergoeding

Onze erkende acupuncturist is lid van Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde), die door de meeste ziektekostenverzekeraars wordt erkend. Als u een aanvullende ziektekostenverzekering hebt, worden de acupunctuurbehandelingen meestal vergoed. Acupunctuur komt niet ten laste van uw eigen risico en u hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Voor een lijst met verzekeraars die acupunctuur vergoeden en een vergoedingenoverzicht kijk op uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

U dient eerst aan de praktijk te betalen. De factuur kunt u dan bij uw zorgverzekeraar indienen.

Vergoeding acupunctuurur 2020 bij zorgwijzer:
http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/acupunctuur

 

Ooracupunctuur (auriculotherapie)

Sinds de jaren 80 wordt ooracupunctuur (ook bekend als auriculotherapie) op grote schaal gebruikt naast acupunctuurbehandelingen voor het hele lichaam. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat ooracupunctuur een effectieve behandeling is voor gewichtsverlies, PTSS, menstruatiepijn, hoofdpijn, slapeloosheid, angst en stress, en vele andere aandoeningen. 

ear acupuncture

In het oor bevinden zich tientallen acupunctuurpunten die specifieke gebieden en functies van het lichaam vertegenwoordigen. Hierdoor ontstaat een microsysteem dat onze gezondheid weerspiegelt en dat kan worden gebruikt voor behandeling. In onze praktijk wordt ooracupunctuur vaak gecombineerd met de lichaamsacupunctuur of met Tuina massage om de therapie te versterken.

ear acupuncture2

Tijdens ooracupunctuur zullen we de ooracupunctuurzaadjes op specifieke punten in het oor aanbrengen en we vragen de cliënt om die zaadjes een paar dagen te laten staan om de voordelen van de behandeling te laten voortduren. De cliënt moet deze punten meerdere keren per dag masseren, één tot twee minuten per keer, om de stimulatie gaande te houden.